AKCJA PROZDROWOTNA: „ŻYJ SMACZNIE, ZDROWO I NA SPORTOWO”

     21 marca z okazji Dnia Wiosny zorganizowano akcję prozdrowotną „ Żyj smacznie, zdrowo i na sportowo”. Zaangażowana została w nią cała społeczność szkolna.

    Program przebiegał według następujących punktów:

  1. Rozgrywki sportowe
  2. Konkursy- kulinarny i plastyczny
  3. Układy taneczne

 

    Głównym celem konkursu kulinarnego było promowanie zdrowego odżywiania. Przystąpili do niego przedstawiciele poszczególnych klas. Uczniowie przygotowywali swoje potrawy głównie na bazie warzyw i owoców. Pojawiły się: dania główne, sałatki, przystawki i desery.

    Przygotowane dania oceniała komisja w składzie: p. Dyrektor oraz panie kucharki ze Szkoły Podstawowej w Fałkowie.

    Wszyscy uczestnicy wykazali się pomysłowością, sztuką kulinarną, dużym zaangażowaniem i umiejętnością nakrywania stołu.

    Po ocenie pracy cała społeczność szkolna została zaproszona   do wspólnej degustacji potraw.

    Nie zużyte w czasie konkursu kulinarnego przyprawy i produkty wykorzystano w konkursie plastycznym nawiązującym hasłami do ośmiu zaleceń Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem, którego celem było nie marnowanie zdrowej żywności.

    Komisje konkursowe miały ogromny problem z wyłonieniem zwycięzców, gdyż wszystkie prace zasługiwały na wyróżnienie. Niewielką różnicą punktów zwyciężyła klasa IIIA.